Tips från Skandiets Viktskola

Tips från Skandiets Viktskola
4 juni, 2014 Skandiet

När vi tappar kontakten med vår kropp.

Vi styrs lätt av känslor som kommer och går, speciellt under stress som gör att vi fungerar under autopilot.  Tankarna är någon annanstans och vi tappar fokus på ”matläget”. Äter eller äter inte, kanske något vi knappt är medvetna om och på kvällen när vi äntligen kan koppla av i soffan så kommer suget och skåpätandet.

Kroppen är intelligent och känner av sina behov men har sitt eget språk som uttrycks med olika signaler; mättnad, hunger och sug. Men lyssnar vi, förstår vi och respekterar vi dessa signaler? Äter vi när vi känner oss hungriga? Känner jag av och respekterar min mättnad eller åker maten ner i all hast? När sugen kommer, springer jag då förbi kiosken eller stoppar handen i kakburken i fikarummet i stället för att stanna upp och tänka efter varför suget finns där?

Sätt dig ner en stund och fundera på om du känner av dessa signaler och hur du agerar på dem. Ta kontakt med kroppen igen, lyssna och låt medvetenheten styra dig. Ät bra mat när du är hungrig. Sluta äta när du känner dig lagom mätt. Stanna upp när du känner sug och tänk efter varför? Kanske är du snarare törstig eller har du bråkat med dina barn och känner dig ledsen. Gå till grunden med det du känner!

Tina    

Mer hjälp?